KRONIKA ŽUPE

PAKOŠTANE: ODRŽANA LIKOVNA KOLONIJA ‘PAKOŠTANE 2018.’

 

Likovna kolonija pod nazivom ‘Pakoštane 2018.’ održana je u župi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima od petka 12. do nedjelje 14. listopada na inicijativu pakoštanskog župnika don Jure Zubovića. Ta je umjetnička manifestacija prvi put održana, a želja je svih njenih sudionika da taj prikaz ‘Pakoštana na platnu’ postane tradicionalan te je najavljeno ponovno okupljanje kolonije za godinu dana.

Želja je župnika Zubovića darovati mjesto i ljude Pakoštana umjetničkim djelima koja prikazuju njegove raznovrsne i bogate prirodne, povijesne i crkvene motive. Tome je pridodao i pedagošku notu, želeći u taj projekt uključiti i djecu iz OŠ Pakoštane, kao i djecu iz Draga i Vrane. Djeca su se umjetnicima u likovnom stvaranju pridružila u subotu 13. listopada. Lokacije na kojima je slikalo 27 umjetnika bile su Staro selo koje Pakoštanci zovu Bužak, interijer župne crkve Uzašašća Gospodinova i trg ispred nje, župni dvor i župna dvorana, obližnji otočić sv. Justina ispred Pakoštana, na kojem se nalazi i crkva sv. Justine iz 17. st. izgrađena na temeljima još starije crkve, zatim arheološki lokalitet Crkvine te Vransko jezero u Parku prirode.

 

Priprema za koloniju bila je ozbiljna i odvijala se tri mjeseca, čak i preko ljeta, a financijska  sredstva potrebna za taj veliki događaj osigurao je župnik Zubović, odnosno župa Pakoštane. „Bitni razlog održavanja kolonije je i da se OŠ Pakoštane poveže sa župom i umjetnicima, da mještani vide radove, ali i da se otkriju talenti u školi, a po umjetnicima da se povežemo međusobno i s ostatkom naše domovine. Umjetnici su rado doprinijeli ostvariti tu ideju. Želimo i njih potaknuti, ohrabriti u njihovom stvaralaštvu, ali im i ponuditi lijepi dojam o našem mjestu, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Pakoštana. Organizirajući koloniju i preko takvih kontakata uključili smo umjetnike iz cijele Hrvatske“ rekao je don Jure, inicijator kolonije. Inače je i sam slikar i autor likovnih djela, a tu je svoju ljubav i darovitost po koloniji prenio i na druge, želeći obogatiti cijelo mjesto.

 

Veliki dio slika će biti u župnom fondu Pakoštana, kao trajni spomen na taj događaj koji će biti trag umjetničkog stvaranja u Pakoštanima. Neke slike ćemo darovati u različitim prigodama i zaslužnima. Želja nam je da ih najprije vide naši mještani i da neke poklonimo onima koji su zaslužni i za koloniju. To su turistički djelatnici, ugostitelji, domaćini koji su dali doprinos u materijalnom smislu. Umjetnici su bili smješteni u hotelu, bili su im osigurani prijevoz i smještaj. Pakoštanci su nesebično pomogli održavanje kolonije pa im darom slike želimo zahvaliti. Želimo da se i ubuduće u koloniju uključi što veći broj ljudi, mještana, djece, mladih, da se i preko takvog događaja otkriju skriveni talenti. Uopće, da umjetničkim djelima i tim susretima u razvoju kulture darujemo mjesto i ljude Pakoštana“ rekao je don Jure Zubović.

 

U nedjelju 14. listopada sva su djela bila izložena ispred župne crkve te su ih mještani razgledavali. Svaki sudionik kolonije i ljudi koji su pomogli u njenoj realizaciji dobili su zahvalnicu organizatora. Inače, sve će slike umjetnika i djece sudionika kolonije biti izložene u Muzeju u Biogradu u siječnju u sklopu manifestacije Noć muzeja.

 

Voditeljica likovne kolonije bila je Marija Balen. Živi u Sv. Filipu i Jakovu, a radi tu i u Pakoštanima i Biogradu. Imala je trideset samostalnih i sto skupnih izložbi.

Organizaciji je doprinijela i Verica Kovač iz Zagreba, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera. Kovač je s Balen, članicom te udruge i don Jurom dogovorila i organizirala koloniju. „S odušeljenjem smo prihvatili prijedog don Jure da oslikamo Pakoštane. Prvi put smo ostvarili taj izvrstan događaj, nadamo se da je to početak naše trajne suradnje“ rekla je Kovač. Trinaest članova iz te Udruge sudjelovalo je na koloniji.

 

Sudionici kolonije su: iz Zagreba Jadranka Milivojević, Branislav Radulović, Mira Šnajder, Erika  Tiborc,  Biserka Harapin, Katarina Knezović, Kristina Huzak, Verica Kovač, Đurđa Dobrovšak, Bernardica Gujić (Vodice, Zagreb), Marijana Stojanović (Caginec), Janca Šterc (Stupnik),

Božidar Škofač (Lekenik), Katica Trumbetaš (Velika Gorica) i Vilena Gašparović (Varaždin). Iz Zadra su Sanela Škunca, Marianna Bulj, Boris Žuža i Milan Ciglar. Zatim, Branko Antunović (Perušić D.), iz Bibinja su Marin Bralić, Anđelka Bralić i Zvonko Bralić Mišo, iz Pakoštana

Zrinka Maica, Jože Arzenšek i Mariela Šarić te Darko Lingo iz Njemačke.

Djeca sudionici kolonije, među kojima se možda kriju i budući slikari su iz 5. razreda Ante Lalin, Ivan Bakija i Vice Krpeta; iz 6. raz. Roko Milovac, Anastazija Golem, Dora Maksan, Nikole Juričin, Lucija Bungur, Ivan Milovac i Vice Mandić te iz 8. raz. Antonio Pavin, Angelina Golem, Ivana Kruneš i Sara Brković.

 

U  nedjelju ujutro sudionici kolonije i župljani išli su na obližnji otočić sv. Justine po kip sv. Justine, s kojim su se u svečanoj procesiji, s barjacima i pjesmom, vratili natrag u župnu crkvu Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima gdje je don Jure slavio misu. Poslijepodne su don Jure i župljani kip sv. Justine vratili u crkvicu sv. Justine na istoimeni otočić te su na taj način proslavili nebesku zaštitnicu koju Pakoštanci slave. U župi je djelatna i Skula (bratovština) sv. Justine. Ta je crkvena tradicija u župi dodatno ispunila sadržaj boravka domaćih i likovnih umjetnika pridošlih i s hrvatskog kontinenta.

Ines Grbić