POVIJEST ŽUPE

PAKOŠTANE – župa Uzašašća Gospodinova, ustanovljena 1613.

Na mjestu današnjeg naselja Pakoštana u rimsko doba nalazila se luka po imenu Asseria. Naziv i župa Pakoštane prvi se put spominje prije 400 godina, točnije 1579. Ranije naselje zvano Zablaće protezalo se od Crkvine na obali Vranskog jezera do mora. Sjeverozapadno od mjesta otkrivena je na vrhu zvanom Kostelj liburnska nekropola s nalazima keramike. Na više lokaliteta ima ostataka antičkog naselja (Blandona?), a ispod mjesnog groblja, uz more, otkopani su dijelovi rimske villae rusticae. U moru ispod luke vide se ostatci rimskog lukobrana. Jedan odvojak rimskog vodovoda, od Vrane do Zadra, skretao je prema Pakoštanima. U vrijeme mletačke vlasti Pakoštane su feud zadarske obitelji Karnarutić. Za turskih provala nekoliko su puta opustošene i raseljene. Stanovnici su se istakli u Kandijskom ratu (1645.-1669.), opjevao ih S. Kačić Miošić. Od osnutka župa je posvećena sv. Mihovilu, arhanđelu, čija je crkva izgrađena u 16. st. a posvetio ju je nadbiskup Vicko Zmajević 1712. Smješteno na obali mora i Vranskog jezera posljednjih godina mjesto se naglo širi brojem obiteljskih kuća, vikendica i priraštajem stanovništva. Mještani se pretežno bave poljoprivredom, a u novije vrijeme ugostiteljstvom. Godine 1908. stanovnika 1040, a 2000. 2745.

Župni ured: 23211 PAKOŠTANE, tel/faks: 381-382; općina Pakoštane.
e-mail: zupni.ured.pakostane@zd.t-com.hr

Župnik: Don Jure Zubović, mob. 099 392-9312

Matice krštenih od 1613. glagoljicom, vjenčanih od 1724. glagoljicom i umrlih od 1730. glagoljicom.
Škola: osnovna.
Stn.:  2113

 Župna crkva Uzašašća Gospodinova. U nju su ugrađeni ostatci stare crkve sv. Mihovila, sagrađena je 1906. po nacrtu arh. Ćirila Ivekovića. Crkva je trobrodna sa sakristijom i šest oltara; glavni sa svetohraništem i slikom Uzašašća Gospodinova (gornji dio oltara drveni); mramorni oltari: Gospe Ružarice s kipom; sv. Ante Padovanskoga s kipom; sv. Ivana Krstitelja s kipom; sv. Roka s kipom (jedini je on gipsani); kameni oltar prema puku; kameni ambon; kamena krstionica i dvije škropionice. Zvonik s tri zvona.

Sv. Roka priznavaoc. Kapelica na mjesnom groblju iz 1936. godine, sa zvonikom na preslicu i zvonom.

 Sv. Justine djevica i mučenica. Na istoimenom otočiću, podignuta 1647., a obnovljena 1895.

 Sv. Roka  priznavaoc. Kamena crkvica,  iz 18. st. nestala je početkom ovog stoljeća.

Župna kuća podignuta 1830., obnovljena 1892. i 1897.

U župi djeluju razne bratovštine i društva. Bratovštine za muškarce su: sv. Sakramenta, sv. Roka, sv. Ivana, sv. Ante, Duša u čistilištu i sv. Juštine. Za žene: društvo Gospe od Ružarija i Srca Marijina, društvo Svete Lucije, djevice i mučenice, a za djevojke i mladiće svih dobi Srca Isusova.